Yoga is voor mij (Fiona) een graadmeter hoe het met mij op dat moment gaat en yoga helpt mij bewust tijd te nemen voor mezelf.  Het mooiste beroep van de wereld is dan ook: ‘yogaleraar’, al zeg ik het zelf. Je bent constant creatief bezig, je staat in contact met anderen (en natuurlijk ook meer met jezelf) en je kan mensen emotioneel raken. Mensen binden zich aan jou en je hoort de “mooiste” en vaak erg persoonlijke verhalen. Als yogaleraar maak je op een bijzondere manier contact met mensen. Je bent vaak getuige hoe zij meer in contact komen met zichzelf, hun gevoelswereld en emoties. Als je goed kijkt, kan je tijdens de les goed zien hoe de lichamen ontspannen, frustraties loskomen en emoties beginnen te stromen. Mensen gaan anders uit de les dan ze binnen zijn gekomen. Soms komen ze na de les nog even naar je toe om met je te spreken of even iets te vertellen wat zij tijdens de les hebben ervaren. Even hun verhaal kwijt. Maar hierbij blijft het vaak ook totdat zij de volgende keer terugkomen naar je les. Je weet niet wat en hoe jouw yogi’s alles wat je in de lessen doet, vertelt en meegeeft, daadwerkelijk toepassen in het dagelijks leven. Maar hoe tof zou het zijn de kunst van helpen te leren en mensen langdurig te begeleiden middels yoga en (lijfgerichte)coaching?

Help je of versta je de kunst van het helpen?

Toen ik de opleiding yoga & coaching van Raafwerk via Facebook langs zag komen, heb ik geen moment getwijfeld om de opleiding te volgen. Dat is precies waarnaar ik op zoek was. De verdieping opzoeken middels yoga en handvatten krijgen voor het werken met het lijf. Tijdens de opleiding yoga & coaching maak je op een verdiepende wijze kennis met de theorie van TA (Transactionele analyse), NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en een basiskennis van systemisch werken, welke je met elkaar oefent aan de hand van echte praktijkvoorbeelden. Je coacht je mededeelnemers en externe deelnemers waardoor je de kunst van het helpen direct leert toepassen.

Maar ook de persoonlijke en grijpende verhalen van Sharon (trainster) laten je vertrouwd raken met de theorie. Daarnaast leer je hoe je het lijf als ingang kan gebruiken tot verdieping. De antwoorden liggen namelijk vaak diepgeworteld in ons lijf. Het enige wat we hiervoor moeten doen is leren kijken naar het lijf en leren vertrouwen op onze (vrouwelijke) intuïtie. Makkelijker gezegd dan gedaan…want voordat je anderen in beweging kan brengen, moet je eerst je eigen reis gaan afleggen.

Je gaat aan de slag met jezelf, je eigen kindstuk en patronen die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Je leert goed kijken naar het lijf, je raakt maar laat je in het contact ook door anderen raken. Wat brengt de ander teweeg bij jou? Zoals Sharon altijd zegt: “In wiens ogen kijk je nu echt? Is dit wat jou raakt van jou of van de ander?” Je leert ook dat niet alle gevoelens en emoties van jou zijn. Het kunnen dus gevoelens en emoties zijn van degene tegenover jou. Het kunnen ook oude gevoelens en emoties zijn, die je in bepaalde situaties meeneemt naar het hier en nu. Maar het kunnen ook emoties zijn van je moeder, overgrootmoeder, etc. welke door de generaties heen telkens weer over worden gedragen.
Tijdens deze opleiding ga je hiermee aan de slag en leer je deze te doorbreken. Sharon en je mede-deelnemers zijn er om je op te vangen en je te begeleiden tijdens deze mooie reis. Samen wordt er een omgeving gecreëerd waarin jij je veilig voelt om je eigen verhaal te vertellen. De eerst stappen van je reis maak je daarom met elkaar. Daarna kan je alleen verder en anderen in hun reis begeleiden.

Eruit halen in plaats van erin stoppen

Overigens is de opleiding yoga & coaching een prachtige aanvulling op je yogalessen. Ik merk zelf dat ik hetgeen ik tijdens de opleiding heb geleerd meteen heb toegepast in mijn lessen. Je richt net iets vaker de aandacht op het lijf en op al de ongemakken die je tegen kan komen in de houdingen. Ook laat je je yogi’s net iets vaker het ongemak opzoeken en begeleid jij hen erin om het gemak in hun ongemak te vinden. Je wordt gevoeliger en je staat veel meer open voor hetgeen wat er op de mat bij de ander afspeelt. Doordat je tijdens de opleiding meer bewustzijn ontwikkelt met betrekking tot het herkennen van lichamelijke signalen, weet je meteen hoe je erop in moet gaan. Je tilt je lessen naar een volgend level. Je geeft niet alleen les, een reeks van houdingen, maar je focust bewust op het lijf en de innerlijke gevoelswereld van de ander. Hierdoor maak je de eerste stap en breng je je yogi’s net iets meer in beweging.

 JA!

Geniet je net zoals ik ervan om mensen in contact te brengen met zichzelf en hen te helpen bij het accepteren van zichzelf? Wil je anderen helpen keuzes te maken vanuit passie en liefde voor zichzelf? Langdurige en diepgaande relaties opbouwen met mensen en hen helpen in beweging te komen en te blijven? Dan is de opleiding yoga & coaching echt iets voor jou! Maak deze mooie reis en leer de handvatten voor een minder druk en gestrest leven.


Is je interesse gewekt en wil je meer weten over de opleiding tot lijfgericht trainen & coachen? Klik dan hier.

Wil je meer weten over Raafwerk? Klik dan hier.

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Leave a Reply