Ben je niet meer gelukkig op je werk? Droom je er van een switch te maken naar een ander vakgebied? Wil je een eigen bedrijf opzetten in plaats van die kantoorbaan waar je nu aan vast zit? Vind je het eng om die veiligheid op te geven en om een sprong in het diepe te wagen? Wij delen graag uit eigen ervaring wat tips voor je om deze switch makkelijker en ‘smooth’ te maken.

Schrijf dingen op die jij belangrijk vindt in jouw nieuwe carrière

Met andere woorden: manifesteer! Denk niet: ‘dit kan toch nooit’ of ‘dit is te gek voor woorden om te willen’. Maak het draagvlak zo breed mogelijk. Dit kan uiteenlopen van het eindelijk tijd hebben voor een huisdier tot overal ter wereld je werk kunnen doen. Niets is te gek! Koop een leuk notitieboekje en neem deze overal met je mee, zodat nieuwe wensen meteen opgeschreven kunnen worden.

Vind jouw passie

Zonder er een braakterm in te willen gooien, maar waar word jij nou echt blij van? Het antwoord op deze vraag betekent vast dat je iets noemt waar jij (erg) goed in bent. Gebruik dit talent om in jouw functie en/of bedrijf de beste te worden en groei! Zo is het helemaal niet erg om een baan die een bepaalde status met zich meebrengt in te ruilen voor eentje waar je veel gelukkiger van wordt, maar die misschien minder prestigieus is. Zolang jij er gelukkig van wordt, is dat het allerbelangrijkste.

Gebruik het netwerk om je heen

Maak gebruik van online netwerken zoals Linkedin en andere social media om tips&tricks van anderen te horen die een soortgelijke stap hebben gezet. Kijk hierbij verder dan je neus lang is, dus verbreed het netwerk met niet alleen mensen die bijvoorbeeld in jouw vakgebied iets hebben gepresteerd, maar op bedrijfsniveau. Stel: jij wil een switch maken van jurist naar yogateacher (há, bekend verhaal niet? ;)), leg dan ook contact met de accountant die banketbakker is geworden. Niet hetzelfde vakgebied, wel de stap van kantoorclerk naar ambacht. Vergeet niet om ook gebruik te maken van je offline netwerk; je familie, vrienden, partner. Deze mensen kunnen je bijstaan als je het even niet meer ziet zitten en je motiveren door te gaan met waar je aan begonnen was.

Onderzoek de valkuilen in je huidige baan

Je wil niet over een halfjaar met dezelfde gevoelens opstaan als het weer tijd is om te werken. Daarom is het belangrijk te onderzoeken wat nu maakt dat je toe bent aan verandering. Ligt dit aan de baan an sich, of zit het meer in jezelf? Zijn er bijvoorbeeld geen doorgroeimogelijkheden meer, of liggen je ambities in een ander vakgebied? Als je de redenen goed in kaart hebt gebracht, dan kun je bewuster en met een frisse blik op zoek naar iets anders.

Geloof in jezelf

Tot slot: heb het vertrouwen. Natuurlijk hoort realistisch blijven bij het hele proces, er moet tenslotte toch brood op de plank komen, maar blijf ook dromen. Ga voor het hoogst haalbare en geloof dat je dit kunt. Manifesteer, doe yoga en blijf doorademen; met deze houvasts kan het niet misgaan.

To sum up:

Bedenk wat jij belangrijk vindt in een volgende baan. Je kunt het ook omdraaien en bedenken wat jij in ieder geval níet meer wil. Zo is er altijd een mooi startpunt om vanuit te beginnen met kijken naar iets anders. Gebruik Social Media om zakelijk ook te connecten met andere ondernemers. Voel je vooral niet bezwaard om deze ondernemers uit te nodigen voor een koffiedate om zo achter de sleutel van hun succes te komen. Durf te investeren in jezelf en volg hierbij je gevoel, het is het waard!

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Leave a Reply