Mediteren voor beginners

De meest succesvolle zakenmensen, wereldleiders en inspirators mediteren. Wauw, dan moet het dus wel effectief zijn! Yogadocente Martine Hilverda dacht voor lange tijd dat je met je ogen dicht, op een kussentje moet gaan zitten stil zitten, maar dat hoeft dus helemaal niet. In deze blog geven wij het woord aan Martine en deelt zij een aantal tips met jou, die zij als beginnende yogi graag had gehoord. 

Smile  

Afgelopen weekend ging ik samen met mijn vriend, naar een meditatie workshop van Tijn Touber. Hij is overigens echt mijn held als het gaat om meditatie. Hij kan zo lekker luchtig en met veel humor vertellen. Zijn stelregel is; neem het vooral allemaal niet te serieus, jezelf niet, met al je gedachtes, je ego. Glimlach naar jezelf als je het allemaal een beetje te serieus neemt.

Stilte

Mediteren betekent niet dat je je gedachten of je hoofd ‘uitzet’, voor mij gaat het erom dat je naar het stille plekje in jezelf gaat, waar je vanaf een afstandje naar jezelf, je gedachten en emoties kunt kijken. Als je ergens rustig gaat zitten en je ademhaling iets langer en dieper maakt, kun je kijken of je na elke uitademing kort even een paar seconden kunt pauzeren. In dat moment is er rust, is er stilte. Probeer maar eens!

What were you thinking?!

Wat voor mij het meest waardevol is aan meditatie, is dat ik mij bewust ben geworden, dat ik mijn gedachtes niet bén, dat ik soms dingen denk, die mij helemaal niet helpen. We zijn als mensen geneigd om al onze gedachtes te geloven en als waarheid te zien en daarmee onszelf dus ook heel serieus te nemen. Heel veel gedachtes die we hebben, slaan helemaal nergens op, helpen ons of de wereld niet en hier hoeven we dus ook niets mee te doen.

Meditatie hotspot

Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen, in een yogastudio op een meditatie kussentje, met een wierookje aan en je ogen dicht. Of in een overvolle trein, met veel geluid, je buurman die naar sigarettenrook ruikt en je ogen open. Voor mij persoonlijk werkt het goed om een aantal keer per dag, op momenten dat ik het nodig heb, vooral als ik erg druk ben, om juist dan eventjes de tijd te nemen om op mijn ademhaling te letten, richting mijn buik te ademen en naar binnen te gaan met mijn aandacht. Mijn perfecte meditatie hotspot? De wc!

Als je vragen hebt, dan kan je Martine altijd een mailtje sturen.


©Evelien Hogers Fotografie

Martine Hilverda houd van dansen met haar voetjes in het zand, van de hele dag in een yogapakkie rondlopen, van rode lippenstift en van mensen begeleiden naar meer rust, zelfvertrouwen en energie. Ze werkt als holistisch coach en yogadocent. Via de Inner Bliss Company organiseert ze coachsessies, (day)retreats en workshops. De Inner Bliss Webshop, vol Essentials is net geopend. Vanuit YogaIbiza.nl organiseert zij relaxte yogaretreats op Ibiza.

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Leave a Reply