Na onze vorige “Recap” over onze ‘workation’ in India, kan een uitgebreide blog over onze Meditation Teacher Training Course (hierna: Mttc) natuurlijk niet achterblijven. Zoals jullie al eerder hebben gelezen, verbleven wij in februari jl. in India. Ons plan voor die maand was niet alleen werken en chillen, maar ook een opleiding volgen. We zijn allebei geïnteresseerd in meditatie, dus het was een logisch gevolg dat wij kozen voor een 100-urige Mttc in Agonda, Goa.

In de week voor het welkomstdiner namen wij al een kijkje bij Sarvaguna Yoga & Meditation ashram. Ook maakten we alvast kennis met Dr. Keshava, onze meditatieleraar. Dr. Keshava is een traditionele leraar in meditatie, reiki, healing, yoga filosofie, pranayama, tantra, Sanskrit en Mantra. Met ‘traditioneel’ bedoelen wij dat hij leeft als een monnik (denk aan: het dragen van gewaden, celibatair leven enzovoorts).

Tijdens het welkomstdiner maakten wij kennis met onze meditatie groep. We waren een groep van tien en we waren met acht vrouwen en twee mannen. Er ontstond meteen een fijne sfeer en tijdens de tweeweekse opleiding zijn we erg hecht geworden met elkaar.

We begonnen de opleiding die maandagochtend met een traditionele ‘opening ceremony’. We deden dit samen met de studenten van de yoga opleiding, die ook met z’n tienen waren. Daarna volgde een heerlijke Hatha les van Praveen – onze yogateacher – en vervolgens hadden we de hele dag theorie en meditatielessen. Ons dagelijks programma zag er ongeveer als volgt uit:

5.40: Opstaan
6.30: Pranayama + meditatie
8:00-8:15u: Thee
8:15-10:00: Yoga
10:00-11:00: Ontbijt
11:00-13:00: Theorie
13:00-15:00: Lunch/vrije tijd
15:00-19:00: Theorie / Meditatie
19:00: Diner
19:45-20:30: Theorie*
(*op dinsdag en donderdag, maar dit was de tweede week ook op woensdag en vrijdag ;)).

Al snel merkten we dat een Mttc als deze geen kattenpis is. Sterker nog, wij vonden deze opleiding zwaarder dan onze Yoga teacher trainingen die het dubbele of driedubbele in uren waren. Je komt jezelf zo ontzettend tegen in meditatie, daar is in elk geval geen woord aan gelogen. Na enkele dagen raakten we echter steeds meer gewend aan het ritme, aan het zitten, aan de pijn, aan de mentale obstakels en aan de lange dagen, dat we er meer en meer van konden en gingen genieten. Naarmate het einde in zicht kwam, waren we er wel steeds meer klaar mee. Dat zal er enerzijds mee te maken hebben doordat je je ergens op instelt en de laatste loodjes altijd het zwaarst wegen, maar ook omdat het een overload aan informatie is waarvan je niet altijd even goed weet wat je er mee moet doen. De theorie was voor ons makkelijk en snel te begrijpen, maar wat zo’n meditatie opleiding met jou zelf doet is niet altijd even leuk. Gelukkig waren we wel vaak op dezelfde momenten een beetje chagrijnig of verdrietig, in ons geval konden we er dan juist sneller om lachen.

De yoga practice van Praveen heeft ons echt gered. Ons lijf protesteerde behoorlijk na zes uur per dag zitten, dus ‘s ochtends bewegen was een welkome afwisseling. Praveen is ook nog eens enorm kundig en heeft ons echt verder in onze practice gebracht, hetgeen altijd leuk is!

Dr. Keshava is een man die aan energieën genoeg heeft. Hij weet volgens ons met één blik hoe jij in elkaar steekt en wat jij op dat moment aan kan. Hij heeft ons de laatste dagen van de opleiding behoorlijk getriggerd en zat daardoor hoog in onze irritatiefactor, maar ook dat hoort erbij. Achteraf gezien kunnen we zeggen dat hij ons precies heeft gegeven wat we nodig hadden om verder te komen in onze spirituele practice.

Sarvaguna Yoga is een geweldige plek om een opleiding te doen. Wij raden het dan ook zeker aan en kunnen niet wachten tot we weer naar deze magische plek toe gaan eind van het jaar.

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Join the discussion 2 Comments

  • simone heide schreef:

    Hallo Dames, ik zou hier graag de meditatie opleiding gaan doen. Jullie raden het aan, of zijn er nog andere opleidingen in India die jullie aanbevelen?
    Hartegroet
    Simone

Leave a Reply