De YogaSoul van deze maand is tevens een van de oprichters van YogaSisters: Fiona Patricia Mueller. Zij is onder andere yogateacher en deelt graag met jou welke rol yoga in haar leven speelt.

Laten we maar meteen met de eerste belangrijkste vraag in huis vallen: wat voor een betekenis heeft yoga voor jou?
Yoga betekent voor mij mentale rust en het in balans brengen van je mind en lichaam. Als ik op de mat stap, dan vergeet ik alles om me heen en laat ik alle gedachten los. Yoga is voor mij de rust-oase voor je lichaam en geest en de tegenhanger van deze drukke en prestatiegerichte maatschappij.

Sinds wanneer geef jij yogales?
Sinds augustus 2017.

Waar geef jij momenteel yogales?
Bij Bhalu te Nijmegen, bij HealthCity Oisterwijk, Yoga aan de Kade te Den Bosch, Fitland te Den Bosch, bbb Health Boutique te Den Bosch, Kirkman Company te Baarn en als invaller bij Uniform Yoga.

Wanneer en waarom besloot jij yogateacher te worden?
Ik heb mijn Yoga Teacher Training (YTT) eigenlijk niet met de intentie gevolgd om uiteindelijk yogalessen te geven. Ik wilde me verdiepen in yoga en de filosofie erachter. Terug in Nederland gaf ik af en toe lessen aan vrienden en toen kwam ik erachter dat dit hetgeen is dat ik wil doen. Yogalessen geven kost best wel energie omdat je constant aandachtig bij de les moet zijn, maar je krijgt veel meer energie terug.

Waar heb jij je YTT gevolgd?
200hrs Ashtanga & Vinyasa Flow bij Sampoorna Yoga Goa (mei 2017) en 50hrs Yin Yoga bij Sampoorna Yoga Goa (maart 2018).

Hoe zou je jezelf omschrijven als yogi?
Ik ben een down to earth yogi die af en toe ook van zweverige dingen houdt, maar niet in mijn eigen lessen.

Hoe omschrijf jij de stijl van je lessen?
Mijn lessen zijn erg energiek en gericht op het goed uitvoeren van de houdingen zonder over je eigen grenzen heen te gaan. Soms kan je bepaalde houdingen niet uitvoeren omdat het anatomisch niet mogelijk is. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de ademhaling een centraal punt is. In mijn lessen werk je aan je lichaam én aan mentale rust.

Wat zijn je intenties tijdens een les? Wat wil je in je les overbrengen?
Ik wil dat iedereen zijn lichaam, zijn vorm en zijn imperfecties accepteert. Nobody is perfect, dus veroordeel jezelf niet als de ene houding vandaag niet lukt. Als je mijn lessen regelmatig volgt, wordt je lijf vanzelf fitter, sterker en flexibeler. Dit op een zachte en bewuste manier. Ik vind het belangrijk dat iedereen het gevoel krijgt iets te hebben gedaan.

Vond jij je eerste les erg spannend?
Ja, super spannend. Ik vind het nog steeds spannend als ik op een nieuwe locatie les moet geven.

Wat vind jij het zwaarste aan les geven?
Het zwaarste voor mij is dat je als teacher altijd met je aandacht bij de les moet zijn. Jouw energie wordt gereflecteerd in de zaal en bepaalt de stemming van de les. Je moet dus altijd positief blijven, ook al voel jij jezelf niet 100% op dat moment.

Wat is je lievelings houding?
Ik vind de halve zonnegroet na wat statische houdingen heel fijn.

Wat is je ‘Haat’-houding?
Ik houd niet van Back-bends maar leer ze door de Yin Yoga steeds meer waarderen.

Vertel ons je grootste/genantste fout tijdens een yogales!
Ik probeer altijd te spiegelen en soms zeg ik dan net de verkeerde kant. Inmiddels lukt mij dat wel redelijk, maar als ik dan eens niet hoef te spiegelen dan raak ik soms in de war en dan met name bij twist… Echte grote fouten kan ik me niet herinneren.
Ik heb ooit de avond voor mijn les een glas wijn gedronken. Voor mijn gevoel ging de les toen echt stroef. Iedereen vond de les uiteindelijk fijn, maar voor mezelf was het echt een hel omdat ik niet kon genieten van het les geven.

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor je lessen?
Vooral uit het volgen van andermans lessen. Maar ook uit boeken, youtube en instagram.

Heb je weleens geen zin om les te geven?
Ja, vooral als ik de hele week veel heb gewerkt en ik eigenlijk zin heb om op de bank te hangen en niets te doen of eindelijk een keer uitslapen. Uiteindelijk komt de zin en plezier vanzelf zodra ik op de mat sta en les geef.

Doe je nog iets anders dan het geven van yogalessen?
Begin van het jaar heb ik mijn 36-urige kantoorbaan opgezegd. Vanaf nu wil ik me meer focussen op het geven van yogalessen en de YogaSisters.

Wat zou jij het liefst willen doen in je dagelijks leven?
Het liefst zou ik mijn eigen yoga business runnen, samenwerkingen aangaan met verschillende partijen, retreats en yogaevents organiseren en mijn yogacoach opleiding in willen zetten tijdens mijn lessen maar ook daar buiten.

Doe jezelf nog aan yoga?
Ja, ik probeer iedere dag een aantal zonnegroeten te doen en ten minste 1x per week een les bij iemand te volgen. Doordat ik mijn lessen fysiek mee moet doen en ook bij het voorbereiden van mijn lessen deze zelf doe om te ervaren hoe het voelt, doe ik dagelijks yogahoudingen.

Hoe zorg jij voor je eigen ontwikkeling als yogateacher?
Door het volgen van workshops, intensives en het lezen van literatuur. Daarnaast probeer ik uit iedere les die ik zelf geef te leren. Bij iedere les die ik geef groei ik weer als teacher.

Wat is het belangrijkste dat jij je leerlingen wil meegeven?
Ik wil dat zij lekker in hun vel zitten en dat yoga hun moment van de dag/week is. Ik wil dat zij intens genieten van de les en dat zij zich daarna fantastisch voelen en stralend naar huis gaan.

Heb je tips voor andere yogateachers?
Probeer jezelf te zijn en maak op je eigen manier contact met je mensen. Maak je niet druk als sommige mensen niet meer naar je lessen komen. Misschien hebben zij behoefte aan een andere yogastyle of aan een andere energie. Wees blij dat zij naar hun eigen behoeftes luisteren en deze keuze durven te maken.

Wat is jouw guilty pleasure?
Douche Gel van Treacle Moon. Ik ben echt verslaafd aan de geuren en dan vooral de ‘Warm Cinnamon Nights’. Dit is helaas een limited edition dus ik heb laatst 6 flessen voor mijn voorraad gekocht… Daarnaast houd ik van pure chocola in alle smaken en uitvoeringen.

Wat is jouw favoriete yogakleding-merk?
Ik heb niet per se een favorite yogamerk. Ik vind belangrijk dat yogabroeken niet doorschijnen, lang genoeg zijn en lekker zitten.

Wil je nog iets anders kwijt?
Ik ben blij dat ik mijn businessbabe Marleen heb leren kennen. Wij gaan de aankomende tijd nog mooie dingen samen neerzetten. We passen echt perfect bij elkaar, net als Yin & Yang. Wie Yin is en wie Yang verschilt echt per situatie, maar het lijkt alsof wij beide altijd in evenwicht zijn als we bij elkaar zijn en aan mooie dingen werken.


© Roonworks artwork

YogaSister-oprichter Fiona is gek op alles dat met yoga te maken heeft. Ze zit altijd boordevol nieuwe ideeën en inspiratie (deze komen vooral op als zij onder de douche staat) en onderneemt graag meteen actie. Ze bruist van de energie en dit uit zich onder andere ook in haar yogalessen. Wil je meer over haar weten? Volg haar dan op
IG: @ywatyoga en natuurlijk @yogasistersnl.

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Leave a Reply