De YogaSoul van deze maand is tevens een van de oprichters van YogaSisters: Marleen Vrieze. Zij heeft het roer helemaal omgegooid en is omgeschoold van bedrijfsjurist naar yogateacher. Zij deelt graag met jou welke rol yoga in haar leven speelt.

Laten we maar meteen met de eerste belangrijkste vraag in huis vallen: wat voor een betekenis heeft yoga voor jou?
Yoga betekent voor mij balans in mijn leven. Yoga zorgt er ook voor dat ik meer accepteer, van mijzelf en van anderen. Tot slot is yoga voor mij even geestelijk en lichamelijk tot rust komen.

Sinds wanneer geef jij yogales?
Sinds mei 2017.

Waar geef jij momenteel yogales?
Vanuit mijn eigen bedrijf (Practice of Balance) ben ik in te huren als yogateacher. Momenteel geef ik privéles bij mensen thuis, op events/festivals (met de YogaSisters) en in de studio’s Anahata en Bhalu te Nijmegen.

Wanneer en waarom besloot jij yogateacher te worden?
Toen ik in 2016 elke dag zoveel last had van mijn lichaam door de (verkeerde) houding op kantoor en ook nog eens burn-out verschijnselen kreeg, was ik het helemaal zat. Ik leefde van weekend naar weekend, omdat ik doordeweeks zo ongelukkig was in mijn baan. Dit moest anders, dus maakte ik een lijstje van dingen die ik erg belangrijk vond voor mijn volgende baan. Denk aan: het indelen van mijn eigen tijd, veel in beweging zijn, tijd voor een hond, etc. Onder aan de streep kwam hieruit dat ik verder wilde in yoga. Ik wist nog niet hoe, maar ik wist wel dat hier een Yoga Teacher Training (hierna: YTT) voor nodig was, dus zodoende heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar Thailand vertrokken.

Waar heb jij je YTT gevolgd?
Bij Pyramid Yoga Center (300h Chakrayoga) in Koh Phangan, Thailand. Dikke aanrader!

Hoe zou je jezelf omschrijven als yogi?
Ik noem mezelf niet graag een yogi. Volgens de mensen om mij heen ben ik niets veranderd met hoe ik was vóór mijn yoga opleiding. Wellicht ben ik wat rustiger en iets minder veroordelend. Ik houd nog steeds van het bourgondische leven, maar nu mét (bijna) elke dag yoga.

Hoe omschrijf jij de stijl van je lessen?
De ademhaling staat altijd op nummer 1. Ik geef verschillende lessen, van chakrayoga tot hatha en vinyasa. Hoevaak ik in mijn lessen het woord ‘adem’ zeg, is niet op twee handen te tellen. Ademhaling dus, adem is alles. Ook vind ik het belangrijk dat men echt even naar binnen keert en niet afgeleid is door super lastige yoga houdingen. Mijn lessen zijn toegankelijk voor iedereen, of je nou wel of geen ervaring hebt met yoga.

Wat zijn je intenties tijdens een les? Wat wil je in je les overbrengen?
De intentie van mijn les is dat je er enkel en alleen voor jezelf zit en niet voor een ander. Spiegel je dus niet aan die ander, want jij bent precies waar je moet zijn op dit moment. Het belangrijkste vind ik dat men dus positief naar zichzelf kijkt tijdens en na de les.

Vond jij je eerste les erg spannend?
Ja, heel spannend! Het blijft spannend als ik op een event of nieuwe les weer tegen allemaal nieuwe gezichten aankijk ;).

Wat vind jij het zwaarste aan les geven?
Het meest lastige blijft dat mijn eigen onzekerheid soms de kop op komt steken. Zolang ik eenmaal bezig ben en in de flow zit, is er geen vuiltje meer aan de lucht. Toch kan ik me soms aan het begin van een les allemaal stomme dingen in mijn hoofd halen.

Wat is je lievelings houding?
Child’s pose en heupopeners.

Wat is je ‘Haat’-houding?
Utthita hasta padangusthasana. Ik val altijd uit de houding, haha.

Vertel ons je grootste/genantste fout tijdens een yogales!
Toen ik net begon maakte ik altijd aantekeningen voor de les van de houdingen die ik wilde doen. Op een gegeven moment kon ik niet lezen wat er stond en toen kreeg ik een black-out. Uiteindelijk heeft niemand er iets van gemerkt, want ik gaf de les gewoon verder alsof er niets aan de hand was natuurlijk, maar in mijn hoofd was het één grote strijd. Verder zal het in de toekomst vast gebeuren dat ik een hele harde scheet ga laten ofzo.

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor je lessen?
Uit het volgen van yogalessen, boeken, youtube en andere social media.

Heb je weleens geen zin om les te geven?
Nee, ik heb nooit geen zin om les te geven, weleens geen zin om van de bank af te komen. Dat is dan vooral als het regent en ik nog moet fietsen.

Doe je nog iets anders dan het geven van yogalessen?
Mijn focus ligt op het geven van yogalessen en yogasisters.nl. Wel komt het voor dat ik nog juridische opdrachten verricht.

Wat zou jij het liefst willen doen in je dagelijks leven?
Dat wat ik nu doe nog verder uitbouwen! Het liefst zou ik nog meer reizen (ik heb mijn werk immers altijd bij mij). Ik wil voor altijd onafhankelijk blijven en nooit meer in loondienst.

Doe jezelf nog aan yoga?
Ja, ik probeer ten minste 1x per week een les bij iemand of een lesje via Youtube te volgen. Doordat ik mijn lessen fysiek mee moet doen en ook bij het voorbereiden van mijn lessen deze zelf doe om te ervaren hoe het voelt, doe ik eigenlijk bijna elke dag yoga.

Hoe zorg jij voor je eigen ontwikkeling als yogateacher?
Door het volgen van lessen en het lezen van boeken. Volgend jaar maart gaan Fiona en ik naar India om ons helemaal onder te dompelen in yoga en meditatie.

Wat is het belangrijkste dat jij je leerlingen wil meegeven?
Het belangrijkste vind ik dat zij zich bewust worden van hun ademhaling. Hierdoor gebeurt er zoveel in je lichaam, dat de rest vanzelf komt.

Heb je tips voor andere yogateachers?
Heel standaard: wees jezelf!

Wat is jouw guilty pleasure?
Wijn/bier, chips, M&M’s. Ja, serieus.

Wat is jouw favoriete yogakleding-merk?
Heb ik niet. Sinds ik niet meer zoveel verdien, vind ik het totaal niet meer belangrijk wat ik aan heb. Zolang het maar lekker zit.

Wil je nog iets anders kwijt?
Yoga for president! Als je nog niet overtuigd bent om een keer een lesje yoga te volgen, probeer het dan! Heb je het pas een paar keer gedaan en denk je dat het niets voor je is? Probeer dan een andere les! Yoga is voor iedereen, of je nu sportief/onsportief, dik/dun, oud/jong,lenig of stijf bent: het maakt niet uit. Er zit altijd iets voor je bij & je doet jezelf en je lijf er een groot plezier mee.


© Roonworks Artwork

YogaSister-oprichter Marleen is gek op yoga, festivals, zon, terrasjes pakken en Ollie. Ze houdt nog steeds van een
wijntje, eet het liefst elke dag pasta en vindt dat zij als temperamentvolle vrouw eigenlijk in het verkeerde land is
geboren. Wil je meer over haar weten? Volg haar dan op IG: @marly_vr,  en natuurlijk @yogasistersnl.

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Leave a Reply